Exploit, yazılımlarda ve bilgisayarlarda bulunan açıklardan, yazılım hatalarından çıkar sağlamak için geliştirilmiş kodlar ve programlardır. Bu kodlar veya programlar, sisteme sızarak, yetkili bir kullanıcı oluşturarak sistemi devre dışı bırakır. Exploitler, sistemin en zayıf noktalarını bularak sisteme gizlice sızar.
Exploitlerin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Çalışma prensiplerine göre etki edecekleri alanlar değişim göstermektedir.
Remote exploitler, ağ üzerinden çalışmakta ve mevcut ağ üzerindeki güvenlik açıklarını kullanarak sisteme erişim sağlar.
Locl exploit’ler bir *.exe, *.gif gibi dosya çalıştırıldığına devreye girer ve yerel bilgisayarda yüklü olan yazılım sayesinde exploit içinde entegre edilmiş olan Shellcode’u çalıştırarak kötü kodu sisteme yükler. Bu sayede saldırgan sistem tarafında yetkili kullanıcı haklarına sahip olur.
Denial of Services (Dos) exploitler, sistemi yavaşlatan ve çoğu zaman sistemi durma noktasına getiren zararlı yazılımlardır.
Saldırgan tarafından kontrol edilebilen bu exploit türü bir program kodunu sisteme uygulamak için uygun ortam sağlamaktadır. Zararlı kodun sisteme zarar verebilmesi ve doğru çalışabilmesi için açıklı uygulamanın çok iyi bilinmesi gereklidir. Daha sonra zararlı kod çalışır hale geldiğinde saldırgan hedef alınan sistemde yönetici haklarını kazanarak sistem üzerinde tam yetkili şekilde yönetim yapabilmektedir.
SQL (Structured Query Language) veri tabanlarında veri silme, değiştirme ve çekme işlemlerini yapmaya yarayan basit yapılı bir dildir. Web uygulamasında veri tabanı desteği bulunur ve uygulama veri tabanı bu dil ile iletişim kurmaktadır. SQL Injection Exploit çeşidinde iletişim sağlayan SQL cümleciği değiştirilerek sistem üzerinde veri bilgisi değiştirilebilir, bunun sonucunda da sistemde büyük sorunlara sebep olur.
Zero Day Exploit saldırıları, yazılımdaki bir açığın geliştiricilerden önce saldırganlar tarafından farkedilerek oluşur. Keşfedilen bu açık üzerinden yazılan exploit’ler sisteme istedikleri zaman girebilmeleri için yayımlanmaktadır. Bu saldırılar son derece etkilidir. Yazılım geliştiricisi açıklı yazılım için yeni bir güncelleme yayınlamadığı sürece bu saldırı çalışmaya devam edebilir.
Exploitler herhangi bir işletim sistemi veya program için tasarlanabilir. MacOs, Windows, Linux, Unix gibi işletim sistemleri için oluşturulan exploitler mevcuttur. Bu işletim sistemlerinde bulunan güvenlik açıklarına yönelik oluşturulan zararlı yazılımlar, sistemle iletişime geçerek saldırganın hedefine ulaşmasına katkı sağlar.
Saldırganlar, sistem açıklarından faydalanmak için güvenlik açıklarını keşfederler. Sonrasında bu güvenlik açıkları üzerinden sisteme sızarak hedef sisteme veya sistemlere zararlı yazılımlar yerleştirilir.
Exploit saldırıları son derece tehlikeli ve korkutucu boyutlarda olabiliyor. Fakat bu saldırılarıdan korunma yöntemleri de bulunuyor. Bu yöntemler uygulayarak siber güvenlik olarak da koruma sağlamış olursunuz.
Her yeni bir uygulamada sistemde güvenlik açığı oluşmasına sebep olabilir. Sadece ihtiyaç duyulan uygulamaları kullanarak sistem ağının güvenlik açığı riskini minimuma indirmiş olursunuz.
Güvenlik duvarı yapılacak exploit saldırılarına karşı sistemin korunmasını sağlar. Güvenlik duvarı üzerinde tanımlanan bazı kurallar sayesinde belirli işlemlere izin verecektir. Bu da sistemin korunmasına maksimum yarar sağlayacaktır.
İnsan hatalarından dolayı kurum çalışanları dijital tehditlere karşı eğitilmelidir .
Antivirüs yazılımları sistemlerde bilinen veya bilinmeyen tehditlere karşı sisteminizi güvende tutmaya yardımcı olacaktır.
Telif Hakkı ©2023 NANOVA Bilişim.